Bolån [Enkel nybörjarguide]

De flesta i Sverige har bolån och det är något normalt att skaffa sig när man vill köpa fastighet. Unga som gamla lånar pengar hos banken för att göra drömlägenheten eller huset till sin egendom. Det kan vara studenter som skaffar sig sin första lya, en ny familj som vill flytta till ett lugnare ställe eller en pensionerat par med utflyttade barn som behöver något mindre. Oavsett vem det är kan det vara svårt att hålla koll på allting och veta vad man ska tänka på. Här listar vi därför allt du måste veta om bolån.

Gör en budgetkalkyl

Det första steget är att fundera på vad du är ute efter. Är det en lägenhet, ett hus, en sommarstuga eller en bostadsrätt? I vilket område ska bostaden ligga, i vilket skick, vilken storlek, vilket läge och standard ska den ha? När du vet om vad du vill ha är det dags att göra en budgetkalkyl: Vad är dina utgifter idag? Hur kommer dina utgifter vara när du köpt din fastighet? Man måste tänka på den nya egendomens driftkostnader och räntorna man kommer att betala på lånet. Lånets storlek kan du räkna ut genom att titta vad du själv har för resurser och dra av det av bostadens pris.

Själva bolånet

När du vet hur mycket du måste låna och hur mycket mer eller mindre du kommer betala per månad när du är ägare till huset är det dags att vända sig till banken. Det första steget är att skaffa dig ett lånelöfte av banken. När du fått det kan du redan börja buda på olika fastigheter. Om du vinner en budgivning och vill köpa fastigheten går du till bankerna som lovat dig bolån och börja förhandla om räntorna. Nöj dig inte med det första bästa utan var hård och spela ut bankerna mot varandra! På så sätt får du ett bolån med räntor som är till fördel för dig. När du fått ett bolån du är nöjd med är det bara att köpa egendomen, få nycklarna och flytta in!

Efter köpet är det bra att ta för vana att minst en gång per år gå igenom ditt bolån. Förhandla om ditt lån om du tjänar på det och var inte rädd för att byta bank om du får bättre villkor på andra håll. Med en stor marknad och konkurrens finns det fler val än vad man först kan tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *