Handla med aktier – tänk på courtage!

Spara i fonderMånga handlar idag med aktier, både för att spara sina pengar och försöka att få dem att växa. Eftersom aktier är riskfyllt att satsa på så ger det en spänning och adrenalinkick, något som många strävar efter, förutom att förstås öka sin pengamängd. Att handla med aktier är dock inte så lätt som många tror. Man måste göra mer än att bara köpa och sälja delar av företag. Det finns många saker att tänka på, bland annat måste man hålla stenhård koll på marknaderna för att veta vilka aktier man ska köpa och vilka man ska sälja. Det finns även andra saker man måste tänka på, till exempel courtage. Vad det är och hur du ska tänka när det gäller courtage förklarar vi här!

Vad är courtage?

Courtage är den avgift som en så kallad fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier. En fondkommissionär kan man också kalla aktiemäklare, det vill säga en person som hjälper dig vid köp och försäljning av aktier och andra värdepapper. Den här personen har kunskap och erfarenheter inom branschen och är på så sätt din expert och din högra hand.

Det finns några olika sätt att ta ut courtaget på. Dels kan den tas ut som en procentuell avgift på den summa du köper eller säljer för, dels kan den tas ut som en fast eller minimum avgift. Kostnaden debiteras vanligen för både köp och försäljning. Ofta slås kostnader på samma dag och i samma riktning i samma papper samman, vilket innebär att kunden slipper betala kostnaden för flera order på samma dag för en viss aktie. Ytterligare om fonder och aktiehandel finns här.

Exempel: En kund vill köpa 100 aktier i ett företag 1 för 135 kr/st. Detta skulle kosta 13500 kr. Courtaget kostar 100 kr minimum eller 0,15%. 0,15 % av 13500 är 20,25 och eftersom detta är lägre än minimikostnaden kommer kunden debiteras minimikostnaden på 100 kr. Totalsumman är därför 13600 kr.

Vad måste man tänka på?

Courtage är något som är lättbegripligt: En avgift för någons arbete. Det enda du måste tänka på vid anlitandet av en fondkommissionär är att jämföra olika personers courtage och service de erbjuder. En aktiemäklare har kanske en högre courtage men erbjuder också bättre service och har mer erfarenhet än någon som erbjuder sina tjänster för lägre courtage. Här måste du som individ fatta beslut om vad som passar dig. Dessutom är det viktigt att ha i minnet att courtagekostanden tillkommer när man köper aktier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *