Tips till dig som vill börja spara i fonder

Kanske du har sparat dina pengar på traditionellt sätt på bankonto och nu vill börja spara i fonder. Här följer några tips till dig som är nybörjare på det området. Det kan vara både roligt och ge god utdelning. Men läs på innan du satsar dina pengar.
Man kan enkelt beskriva en fond som en portfölj med värdepapper av olika slag, aktier, obligationer och andra värdepapper. Portföljen ägs sedan gemensamt av alla de som placerat sina pengar i fonden.

Så här sparar du i en fond

Alla kan spara i fonder, för att kunna köpa fonder behöver du ett fondkonto. Du får en andel av fonden och kallas andelsägare. För de pengar som kommer in i fonden köper förvaltaren olika värdepapper.

Fonder har den fördelen att riskerna sprids istället för att alla pengar satsas på en enskild aktie. Här placeras pengarna i olika bolag.

Om du vill placera i ett specifikt geografiskt område utan inriktning på bransch kan det vara bra att överväga en indexfond. Det intressanta med en indexfond är att här försöker ingen förvaltare tänka ut vilka aktier fonden ska innehålla, utan det är en dator som plockar ut aktier som ska köpas. Man kan säga att denna typ av fond blir en miniatyrkopia av en viss aktiemarknad. Det som är fördelen med en indexfond är att avgiften är betydligt lägre än för andra fonder.

Rating

Ett tips är att kolla upp vilken rating en fond fått, alltså vilket betyg den har. Detta är ett sätt för branschen att utvärdera olika fonder. Fonderna betygsätts utifrån olika kriterier, framför allt historisk avkastning och risk. En del väger också in förutsättningar för framtida utveckling i betygen. Har en fond till exempel fått högt betyg från flera ratingföretag är det värdefull information. Vill du hitta mer information om ekonomi samt fonder, tipsar vi om denna blogg hos ekonomikompassen.se.

Avgifter och skatter

Försök välja fonder med så låga avgifter som möjligt. Det finns fonder som tar årliga avgifter på uppemot 4 procent, då gäller det att man före ett eventuellt köp funderar på om en sådan fond verkligen ger valuta för den höga avgiften.

Om man vill undvika att betala kapitalskatt är kapitalförsäkring ett alternativ för den som vill spara i aktier eller fonder. Med en kapitalförsäkring behöver man inte betala kapitalvinstskatt och man behöver inte heller deklarera den eventuella vinsten. Det man däremot betalar är en avkastningsskatt vid årsskiftet oavsett om innehavet då har gått upp eller ner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *