PPM avgifter

Svenska folket betalar långt mer i PPM-avgift än de själv förstår. Detta menar Fond experten Claes Hemberg som bevakar spararnas vardag.
Han menar att vi sparare ibland betalar 4-5 gånger mer. Det innebär 100-tals miljoner kronor extra varje år. 100 000 svenskar är antagligen direkt vilseledda av PPM-avgifterna.

100 000-tals svenskar har låtit PPM-säljare eller vanliga bolånebanker välja PPM-fonder åt dem. Det har visat sig att det då kan det gå hur som helst med avgifterna. Detta är ett område som är omgärdat av svårbegriplighet och att avgifterna sällan är vad de utgör sig för.

Flera miljoner svenskar har gjort valet PPM-soffan och har på så vis antagligen fått världens billigaste sparande. Det du bör tänka på här är att PPM-fondernas avgifter redovisas på flera olika sätt samtidigt, problemet blir att du inte kan se vad avgiften egentligen är.

Vilseledande siffror

Redovisningen av fondernas avgifter är inte anpassade så du och jag ska kunna förstå dem. Det som gäller är istället att du själv måste räkna både plus och minus för att får en sann bild. Det talas ofta om “Den rabatterade fondavgiften”, den får vara max 0,89 %. Den verkliga kostnaden kan enligt Hemberg dock vara både 3, 4 och 5 gånger högre.

Det finns nämligen två andra avgifter som kan stöka till det rejält. Den avgift som ibland är den största (TKA) behöver exempelvis inte alls redovisas för kunden. Däremot redovisas den andra (TER) – som egentligen inte är en avgift, utan beskriver rabatten.

Det enklaste sättet att räkna ut vad en fond faktiskt kostar är: TKA -TER + fondavgift = PPM-avgift. Om summan blir över 0,3 % rekommenderas att byta fond, speciellt om du inte är en aktiv sparare som håller koll på dina PPM-fonder. Annars kan det leda till att PPM-avgiften plötsligt äter upp hela pensionsår ifrån dig. Du bör tänka på att en snitt PPM-pension ska kunna ge 5 års full betald pension.

Claes Hembergs råd för minska avgifterna:

  • Välj PPM-soffan så slipper du avgiftsproblemen. Den har också en överlägsen tillväxt.
  • Om du sagt ja till PPM-säljare eller valt fonder själv, kolla upp avgifterna och börja räkna. Det är annars lätt tappa bort stora delar av pensionen i rena avgifter till bolagen och det skulle vara dumt att ge bort flera år av dina pensionsutbetalningar till dyra PPM-säljare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *