Vilket lån är rätt för dig?

Korttidslån eller snabblån? Blancolån eller bolån? Det finns många olika typer av lån på marknaden idag. Vissa lån är snarlika med varandra, men marknadsförs på olika sätt för att nå bäst lämpade målgrupper. Som alltid gäller att man bör se över sin betalningsförmåga ordentligt innan man tar ett lån. Det här gäller oavsett låneform, men främst lån utan säkerhet.

Betala tillbaka i tid

Många har fått problem med sin ekonomi efter att för lättvindigt ha tagit ett lån utan säkerhet, och sedan fått svårt med att betala tillbaka i tid. Betalar man inte tillbaka i tid kan konsekvenserna bli stora. För det första blir lånet dyrare, eftersom kreditgivaren kan ta ut dröjsmålsränta och förseningsavgifter. För det andra kan du hamna hos Kronofogden om det vill sig illa, med alla nackdelar det innebär. Är du hos Kronofogden kan det till exempel bli svårt att hyra lägenhet, skaffa mobilabonnemang och handla på avbetalning.

Lånetyper

Med alla de låneformer som finns, kan det vara svårt att hitta rätt. Här ger vi exempel på några av de som olika kreditgivare erbjuder.

  • Korttidslån
    Precis som namnet avslöjar, är korttidslån ett lån som går under kort löptid. I regel är det fördelaktigt att ha lån med så korta löptider som möjligt. Även om räntan nödvändigtvis inte behöver vara bättre på korttidslån, betalar du den under kortare tid, något som du kan spara stora pengar på i slutändan.
  • Billån
    Vissa kan tycka att man inte ska behöva ta ett lån för att köpa en bil. Samtidigt är det något som är väldigt vanligt. Det kan till exempel, av olika skäl, hända att man plötsligt behöver en större bil, men inte har råd med det för tillfället. Det bästa är naturligtvis att ha en stor buffert för dylika händelser. Samtidigt blir helt enkelt vissa utgifter onödiga, och ibland räcker inte ens en hyfsad buffert till.
  • Privatlån
    Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Beloppen man kan låna skiljer sig ofta ganska rejält åt. Vissa ger lån på många hundratusentals kronor, medan andra erbjuder lån som inte överstiger en summa av t.ex. 200 000 kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *