Mycket att spara på att jämföra räntorna

Mycket att spara på att jämföra räntorna

Det lönar sig att jämföra. Nu för tiden är det lätt att jämföra ränta på nätet och genom att göra det kan du spara många sköna tusenlappar. En skillnad i ränta mellan 1,25 och 1,4 procent på bolånet kanske inte låter så mycket men det handlar om stora summor pengar på sikt. Samma sak gäller givetvis för privatlån och snabblån. Vi rekommenderar att börja jämföra räntor på olika bankor och se vad du har på dina lån idag.

Enorma skillnader

Hur stor är skillnaden i ränta mellan olika lån egentligen? Vi har gjort en snabbkoll på nätet. Resultaten är häpnadsväckande. Det billigaste bolånet med rörlig ränta som vi kunde hitta låg vid undersökningstillfället på 1,34 procent. Sedan tittade vi på det dyraste bolånet. Med 4,55 procent för 3-månaders rörlig ränta hamnar det i samma prisklass som privatlånen utan säkerhet. Alla bolån sätts individuellt och därför varierar räntan ytterligare beroende på hur stor belåningen av bostaden är och om du använder andra tjänster hos banken eller inte.

På tal om privatlån – vad kostar de då? Vi testade att söka på ett lån på 250 000 kronor och med en återbetalningstid på 10 år. Det billigaste privatlånet hade vid undersökningstillfället en effektiv ränta på 3,55 procent. De dyraste privatlånen har mer än 30 procent i effektiv ränta. Räntan på privatlån sätts individuellt vilket innebär att den slutgiltiga räntan beror på hur din ekonomiska situation ser ut.

Stora besparingar

Vi behöver inte jämföra den lägsta räntan med den högsta för att förbluffas över hur mycket pengar vi kan spara. Låt oss göra ett räkneexempel. Vi antar att vi ska teckna ett bolån på 3 miljoner kronor för en bostad som kostar 4 miljoner. Vår kontantinsats blir med andra ord 1 miljon. Ett bolån med en ränta på 2 procent ger oss en månadskostnad på 5 000 kronor. Här talar vi om räntekostnad och inte amorteringen. Om vi istället väljer ett lån på 1,8 procent blir månadskostnaden genast 500 kronor billigare. Låt oss se vad som händer om vi väljer det billigaste bolånet. Med 1,34 procent blir månadskostnaden 3350, det vill säga 1650 kronor mindre än för vårt ursprungliga lån – varje månad! På ett år spar vi nästan 20 000 kronor på att välja ett billigare bolån.

Vi kan göra samma test för privatlån. Där har en av långivarna en ränta på 7,9 procent, vilket är en inte allt för ovanlig ränta. Om vi lånar 200 000 kronor får vi en total kostnad på 92 875 kronor, inklusive långivarens avgifter, om vi väljer en återbetalningstid på 10 år. Om vi istället väljer det billigaste privatlånet blir räntan 3,45 procent. Att låna 200 000 kronor kostar med detta lån 37 255 kronor. Det är 55 620 kronor som ”blir över”. Vi använder hellre pengarna till något smartare än att ge bort dem till banken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *