Kreditlån – vad det är och hur det funkar

Ett kreditlån är ett lån som kan tas utan säkerhet, till skillnad från de flesta andra lån som finns på dagens marknad. Det gör det till ett populärt val då man vill göra en snabb investering men är osäker på den exakta kostnaden. Precis som med ett kreditkort fungerar ett kreditlån så att man ber om att få låna en viss summa under en viss period och sedan kan välja att ta ut hela summan eller bara en mindre del. Man betalar sedan endast ränta för de pengar man faktiskt använt. Många använder sig av kreditlån då de exempelvis ska genomföra en renovering och behöver en större summa pengar men inte vet exakt hur mycket.

Kreditlån kan ofta tas trots betalningsanmärkningar

Det som gör kreditlån enklare att ta än många andra typer av lån är att man oftast blir beviljad lånet trots att man har betalningsanmärkningar. Det är vanligast att långivaren tittar på hur ens kreditvärdighet ser ut i dagsläget och hur god förmåga man har att betala tillbaka kreditlånet och mindre fokus läggs på betalningsanmärkningar. Detta gör att kreditlån är ett populärt alternativ för många som vill ta lån men som har anmärkningar i bagaget.

Låna utan UC

En annan sak som skiljer kreditlån från många andra typer av lån är att de vanligen kan tas utan att UC gör någon typ av registrering. Det finns en mängd kreditlångivare som använder sig av andra typer av kreditupplysningsföretag. Detta kan vara mycket positivt eftersom alla upplysningar som lämnats ut sparas av UC. När man i framtiden vill ta ett lån och vänder sig till en bank kan det verka problematiskt om man har ansökt om ett flertal lån som registrerats av UC. En kreditupplysning måste alltid tas, men om kreditlångivaren använder sig av en annan upplysningstjänst kan detta vara positivt.

Att tänka på innan man tar ett kreditlån

Det finns vissa saker som är bra att tänka på innan man bestämmer sig för att ta ett kreditlån. Först och främst handlar det om den egna säkerheten, men också om att lånet ska bli så lyckat som möjligt.

  • Jämför olika långivare och hitta den som passar bäst. Genom att jämföra ränta och återbetalningsvillkor kan man välja den långivare som passar en bäst.
  • Utvärdera ekonomin innan lånet tas. Ibland kan det kännas frestade att ta ett kreditlån, men det är viktigt att man utvärderat sin egen ekonomi innan man bestämmer sig. Man måste ha god förmåga att betala lånets höga avgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *