Kan det vara en bra idé att ta ett SMS-lån i vissa fall?

Det är lätt hänt att pengarna tar slut och att den kommande löneutbetalningen plötsligt känns alltför avlägsen. Till exempel kan du hamna i en smärre ekonomisk knipa till följd av oförutsedda utgifter som du inte alls hade räknat med att behöva betala. Då kan det kännas frestande att ta ett så kallad SMS-lån för att lösa problemet. Men är det verkligen en bra idé att göra detta? Läs vidare så förklarar vi hur det ligger till!

Det finns ett lagstadgat räntetak på högkostnadskrediter

När du plötsligt hamnar i en ekonomisk knipa kan du vilja ta ett mindre lån för att ta dig ur knipan. Då kan det vara lockande att ta ett SMS-lån, men det är samtidigt väldigt riskfyllt att göra detta. Dessa lån har nämligen ofta en högre ränta och ibland kan även andra typer av kostnader än enbart räntan tillkomma.

Som tur är har dock dessa högkostnadskrediter fått ett lagstadgat krav att förhålla sig till. Lagen säger att dessa lån inte får ha en ränta som överskrider referensräntan plus 30 procent. Därmed behöver vi inte längre se räntesatser som är avsevärt mycket högre än så. I vissa andra länder kan räntan på kortfristiga lån som dessa faktiskt fortfarande uppgå till flera hundratals procent.

Så är det värt att ta ett SMS-lån när pengarna verkligen behövs?

För att försöka besvara denna fråga behöver du titta på din egen ekonomiska situation. Det är inte alltid en särskilt bra idé att ta ett SMS-lån. Men det beror helt enkelt på hur pass mycket du behöver få tillgång till de lånade pengarna och huruvida du kan betala tillbaka lånet. Om du upplever att nyttan med lånet överväger riskerna i form av hög ränta och ökad skuldsättning är det korta svaret: ja.

Men för att vi ska ge ett jakande svar på denna fråga är det viktigt att följande kriterier uppfylls:

  • Du har möjlighet att betala tillbaka lånet som planerat och därmed slippa förseningsavgifter eller betalningsanmärkningar.
  • Du har verkligen ett stort behov av pengarna.
  • Du har inte tänkt använda de lånade pengarna till något onödigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *