Fördelar med ombildning till bostadsrätt

Att ombilda en hyresrätt till en bostadsrätt har blivit alltmer populärt i vårt avlånga land och det finns många olika fördelar med att en ombildning till bostadsrätt sker. Nedan kommer du att kunna läsa mer om dessa fördelar.

Ekonomisk vinning

Att det blivit så populärt med ombildningar till bostadsrätter kanske främst handlar om att man faktiskt kan få en ekonomisk vinning vid ombildningen. Vinsterna på de ombildningar som har gjorts har på en del håll i landet blivit väldigt stora. Detta är på grund av att priserna på bostäder har på de senaste åren stigit kraftigt. Man brukar säga att man normalt sett kan köpa bostaden för cirka 70 till 75 procent av bostadens marknadsvärde. Om du skulle vilja sälja din lägenhet eller radhus efter att en ombildning har skett, kan du ofta sälja den med vinst. Detta beror då på att priset på lägenheten är lägre vid själva ombildningen än vad en motsvarande bostad skulle kosta på den öppna bostadsmarknaden.

Fördelen med ekonomisk vinning handlar inte bara om att du kan sälja din bostad med vinst, utan handlar också om att du gör en investering för framtiden som också kan ge ett eget kapital och även en mer långsiktig ekonomisk trygghet. En bostadsrätt är även oftast billigare än en hyresrätt att bo i, både ur ett kort- och ett långsiktigt perspektiv. Eftersom värdeutvecklingen har varit gynnsam och de lån som erbjuds oftast är bottenlån med låg ränta, är en bostadsrätt oftast relativt billig att bo i, framförallt om man jämför med en hyresrätt.

Inflytande

En annan stor fördel med ombildning till bostadsrätt är att du har ett ökat inflytande i olika sorters frågor som rör boendet. Eftersom du är medlem i en bostadsrättsförening och därmed väljer den styrelse som du önskar ha och som kan framföra dina åsikter, ökar ditt inflytande på många olika punkter. Du får bland annat ett ökat inflytande över allt som rör fastigheten, både in- och utvändigt med till exempel parkering, utemiljö och gemensam tvättstuga. Du kan också ha möjlighet att utöva ditt inflytande i allt från trivsel, trygghet och kommande renoveringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *