Kortsiktig finansiering

Vad det kostar att låna 5000 kr beror på vilken ränta du får låna till men även om lånet har andra avgifter. Dessutom är det avgörande hur länge du behöver pengarna. Har frysen gått sönder eller behöver bilen repareras? Det finns många tillfällen då hushållskassan kan behöva ett tillskott. Det finns även ett stort antal kreditgivare som låter dig låna 5000 kr. Vad det kostar beror på:

Räntan för lån av 5000 kr

Självklart blir det dyrare att låna 5000 kr till en ränta på 30 % mot en ränta på 18 %. Men samtidigt bör man framförallt fokusera på kapitalkostnaden när man lånar så små summor. Med andra ord hur stort belopp man kommer att betala i avgift för lånet. Om man lånar 5000 kr och förväntas betala tillbaka 5800 kr under löptiden så är kapitalkostnaden 800 kr. Så länge som lånet är på kortare tid än 12 månader är kapitalkostnad det bästa sättet att jämföra olika lån. Detta utifrån att effektiv ränta bygger på att lånet ska återbetalas över hela år.

Avgifterna för lån

Utöver ränta kan det tillkomma uppläggningsavgift och aviavgift. Det är en av anledningarna till att lånet kan bli betydligt mycket dyrare än om man enbart tittar på räntekostnaden. Att låna 5000 kr och betala en uppläggningsavgift på 470 kr och aviavgift på 30 kr innebär att man betalat 10 % i avgifter redan vid första återbetalningstillfället.

Återbetalningstiden

Ännu en sak som avgör kostnaden är hur lång återbetalningstid som väljs. Ju längre återbetalningstid desto fler månader behöver man betala ränta för det lånade beloppet. Att låna 5000 kr under en månad kan kosta knappt 100 kr medan samma lån över ett år kan kosta ett par hundralappar upp till några tusenlappar. Allt beroende på vilken ränta man får på lånet.
Återbetalningstiden är därmed en av de viktigaste faktorerna för att hålla nere lånekostnaden. Även om låneavtalet säger att du ska betala tillbaka över 12 månader kan du självklart göra det snabbare. Det handlar därmed inte bara om att ”bli av med lånet” fort utan även att undvika onödiga räntekostnader.

Vad kan det kosta?

Ett större sms-låneföretag i Sverige tar ut räntor och avgifter på totalt 802 kr om 5000 kr lånas under en månad. Detta samtidigt som ett annat företag inom samma bransch tar drygt 120 kr. Det som framförallt skiljer mellan dessa är att första företaget har uppläggningsavgift som snabbt drar upp kostnaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *