Spara i fonder

Fonder är generellt lite säkrare att spara i än aktier eftersom varje fond är som en samling av olika aktier eller andra värdepapper. Därmed är det ett bra långsiktigt sparalternativ och det är mindre risk att dina besparingar förloras helt. Även om det går dåligt för vissa aktier i en fond så går det oftast bättre för andra, vilket gör att förlusterna och vinsterna jämnas ut. Många fonder har olika inriktningar, det finns exempelvis Sverigefonden som bara investerar i svenska bolag, fastighetsfonder som bara har värdepapper och aktier i fastighetsbolag och globala fonder som investerar i företag från hela världen. För den som är intresserad av att börja spara i fonder så finns det flera alternativ och nivå av risker att välja mellan.

Räntefonder

Räntefonder är fonderna som har lägst risk och passar sig bra när det kommer till långsiktiga sparanden. Räntefonder investerar i värdepapper och påverkas inte av enskilda företag utan det allmänna ränteläget.

Aktiefonder

Aktiefonder är fonder som investerar minst 85% av kapitalet i aktier och har oftast den högsta av risker bland fonder, men dessa har även den bästa chansen för hög avkastning. Aktiefonder investerar kapitalet i andelar hos ett företag och värdet kan svänga ganska rejält.

Blandfonder

Blandfonder är som namnet antyder ett mellanting av räntefonder och aktiefonder och investerar både i aktier och i stabila räntegenererande värdepapper. Den här typen av fond kan fortfarande svänga rejält i värdet, men ger generellt ett stabilare sparande än aktiefonder.

Beroende på hur stor risk man är villig att ta så finns det många fonder att välja mellan. Det kan vara bra att läsa på om fonder man är intresserad av på exempelvis Morningstar och att tänka långsiktigt i sitt sparande. Att börja spara i fonder är bäst för nybörjare och de som inte vill aktivt hantera sina placeringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *