Läkaryrket har genomgått stora förändringar de senaste decennierna. Numera arbetar läkare ofta i större vårdorganisationer och sjukhusgrupper, med ökade krav på effektivitet och produktivitet. Samtidigt har den medicinska utvecklingen inneburit både nya behandlingsmetoder och ökad administration. Läkarnas arbetsbelastning och ansvar har därmed vuxit markant. Många upplever stress och utbrändhet på grund av tidsbrist i patientmötena. Läkaryrket är fortfarande ett kall för de flesta. Men arbetsvillkoren och lönerna behöver anpassas efter dagens förutsättningar.
Löneutvecklingen för läkare
Läkare lön bestäms genom förhandlingar mellan arbetsgivare och fackföreningar. De senaste åren har löneökningstakten legat på 2-3 procent per år. Det är i nivå med övriga arbetsmarknaden. Men med tanke på läkarnas utbildningsnivå och ansvar tycker många att lönerna borde ligga högre. Speciellt nyexaminerade läkare ligger långt efter lönenivån för andra akademikergrupper. Efter några år i yrket planar dock lönekurvan ut och skillnaden minskar. Men fortfarande tjänar läkare i genomsnitt mindre än exempelvis civilingenjörer och jurister.
Regionala skillnader
Det finns stora regionala skillnader i läkarlönerna i Sverige. I glesbygden är lönerna ofta lägre än i storstadsregionerna. Många mindre sjukhus och vårdcentraler har svårt att konkurrera om arbetskraften. Detta bidrar till läkarbristen på vissa håll. Landstingen försöker motverka detta genom olika stimulansåtgärder. Bland annat erbjuds rörliga lönetillägg, bättre introduktionsprogram och möjligheter till vidareutbildning.
Jämförelser med Norge
Våra grannar i Norge ligger före Sverige när det gäller läkarlöner. En norsk specialistläkare tjänar i genomsnitt 20-30 procent mer än en svensk kollega. Det beror bland annat på att Norge satsat mer resurser på sjukvården. Många svenska läkare lockas därför att arbeta i Norge. Det bidrar ytterligare till läkarbristen i Sverige. Här behövs fler satsningar för att höja statusen och lönerna inom yrket. Annars riskerar vi tappa kompetens över gränsen.
Läkaryrkets status
Trots en tuff arbetssituation har läkaryrket fortfarande hög status i samhället. Läkare hamnar stadigt i topp när förtroendebarometrar för olika yrkesgrupper presenteras. Patienterna har fortsatt stort förtroende för läkarkårens professionalitet och omdöme. Men statusen hotas om arbetsvillkoren fortsätter försämras. Då riskerar yrket att tappa attraktionskraft. Här har arbetsgivare och beslutsfattare ett stort ansvar att värna om läkaryrkets förutsättningar. Bättre löner och arbetsvillkor är en viktig pusselbit.
Läkaryrket genomgår stora förändringar med ökade krav och stress. Lönerna behöver höjas för att matcha utbildningsnivån och ansvaret. Regionala skillnader bidrar till läkarbrist på vissa håll. Jämfört med Norge ligger svenska läkarlöner efter. Yrkets status är fortfarande hög men hotas om inte arbetsvillkoren förbättras. Här krävs insatser från arbetsgivare och beslutsfattare för att värna läkaryrkets attraktionskraft.