Preferensaktier vid utdelning

När man inom finansvärlden talar om aktier syftar man oftast på vanliga stamaktier, vilket är ett slags bevis på att du är delägare i ett bolag. På senare tid har däremot så kallade preferensaktier florerat på börsen, särskilt bland fastighetsbolag. Det är inte för intet. När det är dags för aktieutdelning eller likvidation ger preferensaktier dig nämligen förtur. Det vill säga att du får utdelning före stamaktieägarna.

Då utdelningen dessutom är förutbestämd och fast liknas preferensaktier inte sällan vid obligationer. Samtidigt rör det sig om eget kapital och därför är preferensaktier rent juridiskt sett aktier. De ökar alltså inte ett företags skuldsättning likt en obligation. I jämförelse med vanliga lån har företag som ger ut preferensaktier större rörlighet vid betalning.

Ett potentiellt bra köp

Som köpare av preferensaktier är det klokt att vara medveten om dess förutsättningar. Många lockas av preferensaktiers stabilitet. Du vet på förhand vad utdelningen kommer att bli och direktavkastningen är ofta hög. Samtidigt medför det också att utdelningspotentialen begränsas.

Om bolaget går med vinst får du ändå bara din fasta utdelning, och inget mer. Det är också värt att ha i åtanke att du med en preferensaktie inte får lika stor rösträtt som med en stamaktie. Men eftersom att preferensaktier som sagt ger förtur innebär det i regel en lägre risk i jämförelse med vanliga aktier. Skulle utdelningarna äventyras kan du vara lugnare än stamaktieägarna. Utdelningen av preferensaktier sker vanligtvis kvartalsvis. Fördelen med det är att du får ett bra pengaflöde och kan återinvestera dina utdelningar för en ränta på ränta effekt.

Så hittar du de bästa preferensaktierna

Att hitta rätt i aktiedjungeln är lättare sagt än gjort, men det finns några saker du kan ha i åtanke när du ska välja preferensaktier. Se till att lusläsa villkoren för den preferensaktie som intresserar dig. Där kan du bland annat få information om inlösenkurs och vad som gäller vid utebliven utdelning. Lika viktigt är det att göra en ordentlig bakgrundskontroll över bolaget som ger ut aktien.

Genom att välja ett bolag med en god ekonomisk lönsamhet minimerar du risken för uteblivna utdelningar i framtiden. Givetvis är det viktigt även att undersöka marknaden, oavsett om bolaget verkar inom fastighetsbranschen eller någon annan bransch. En bransch i kris kan vara en varningsflagga. Slutligen, välj inte bolag enbart baserat på en hög direktavkastning. Oftast innebär det också en större risk, och det bör du vara medveten om när du gör ditt val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *